Heeft rechtstaand werken wel zin?

Fysieke inactiviteit is een belangrijke oorzaak van overgewicht en kan zelfs dodelijk zijn. Maar is rechtstaand werken dan zo veel beter?

We zitten te veel, met alle kwalijke gevolgen voor de gezondheid van dien. Om die reden sprongen velen op de trend van het rechtstaand werken. Maar heeft dat wel zin? Volgens een nieuwe internationale studie van Cochrane heeft een zit-stabureau amper impact.

Fysieke inactiviteit is de vierde belangrijkste doodsoorzaak in de wereld. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) veroorzaakt een sedentaire levensstijl 3,2 miljoen overlijdens per jaar. In 2010 bewoog 23 procent van de volwassenen te weinig.

De boosdoener, in veel gevallen, zijn onze kantoorjobs. Om daar iets aan te veranderen werd het zit-stabureau uitgevonden, een in hoogte verstelbaar bureau om nu eens zittend, dan weer staand te kunnen werken. In geen tijd werd het zit-stabureau ontzettend populair. Maar helaas voor wie al zijn hoop erop gevestigd had: een nieuwe studie heeft uitgewezen dat het geen zichtbaar verschil uitmaakt.

30 minuten tot 2 uur minder zitten

Gezondheidsonderzoekers van Cochrane, een internationaal netwerk van onderzoekers, zorgverleners en patiënten, bestudeerden 20 studies waarbij in totaal 2.174 deelnemers uit Europa en de Verenigde Staten betrokken waren. "Hoewel ze populair zijn, zijn de mogelijke voordelen van zit-stabureaus voor de gezondheid nog heel onzeker", besluiten de onderzoekers in hun rapport. De voornaamste reden: wie er een heeft, blijkt niet veel minder tijd zittend door te brengen. Mensen die aan een zit-stabureau werken, zitten per dag maar 30 minuten tot 2 uur minder, wat een verwaarloosbare impact heeft op de gezondheid, klinkt het in het rapport. Bovendien bleken ook andere ingrepen, zoals een wandeling tijdens de lunchpauze, de zittijd op het werk niet te verkorten.

Hoe zit het dan met ons energieverbruik?

Halen we dan maar best ons gewone bureau terug van onder het stof? Nipun Shrestha van het Health Research and Social Development Forum in Nepal, die de studie leidde, zegt dat er meer onderzoek nodig is en gunt het zit-stabureau nog het voordeel van de twijfel. "Er is nog veel onzekerheid over de impact die dergelijke bureaus hebben op het beperken van de zittijd", zegt hij. Maar Fins mede-onderzoeker Jos Veerbek van de Cochrane Work Review Group ziet maar weinig heil in dergelijke bureaus. "Rechtstaan in de plaats van zitten verhoogt het energieverbruik amper. We moeten dus niet verwachten dat een zit-stabureau ons helpt gewicht te verliezen."

Bent u zelf op zoek naar manieren om gezonder te leven. Vraag raad aan uw apotheker.