Meer tieners met luizen door selfies?

Dagelijks steken jongeren de hoofden bij elkaar om selfies te nemen ...

Sociaalnetwerksites staan bol van de selfies. Jongeren steken de koppen bij elkaar, lachen naar het vogeltje en zetten de foto op het internet. Dergelijke kiekjes schieten is echter niet zo onschuldig, waarschuwt Mary McQuillon uit Californië. Selfies werken immers de verspreiding van luizen in de hand, zo beweert ze.

McQuillon is een krak in het bestrijden van hoofdluizen. Normaal behandelt ze vooral kleine kinderen, omdat koters regelmatig met hun hoofd tegen elkaar zitten. Maar het afgelopen jaar kreeg ze naar eigen zeggen opvallend veel tieners over de vloer. Die stijging is volgens McQuillon te wijten aan de populariteit van selfies. "Dagelijks steken jongeren de hoofden bij elkaar om selfies te nemen."

De Amerikaanse ontdekte eigenhandig een link tussen het nemen van de foto's en het stijgende aantal jongeren met luizen. "Iedere tiener die ik behandeld heb, heeft toegegeven dagelijks selfies te nemen." De foto's zijn plezant, maar kinderen en ouders moeten begrijpen wat de gevolgen zijn, vindt de luizenbestrijder.

Volgens Richard J. Pollack is de waarschuwing "louter een marketingtruc". "Luizen verspreiden zich door direct en langdurig contact. Claimen dat selfies een wijdverspreide besmetting in de hand werken, is belachelijk", stelt de arts. En dat vinden wij ook.